和平社区

注 册

QQ登录

只需一步,快速开始

[灌水] 別了,我亲爱的

12月2号,早上我一如既往甘搭车翻工喇,听着歌,散着步,等左我将近15分钟,300号公交车终于到站,一大帮上班族像饿狗抢屎般涌上车,我至Q憎逼噶喇,憎都无计架,我米一样系上班族,所以就等距地上晒我先上喇,当我从裤袋罗出荷包,正向深圳通机一DO之制,我一直听住既歌曲,突然无左音乐声,我左手摸摸裤袋,发现手机唔见左,我迅速落车回眸一BEE既时候,小偷已经消失响茫茫既人海之中。我不单止损失左我“亲爱的”,连2蚊车费都赊Q埋。
我无继续翻工,而系往屋企既方向无奈地走去,行左唔够50米我见到巡警既时候,我试图请求距既帮助,以下系我地之间亲密既对话:
ME:我岩岩俾人偷左部手机啊!
巡警:果度唔属于我管过窝。
ME:XX站甘近都唔属于你地管噶咩?
巡警:系甘噶喇。
ME:甘即系完全唔理啊?
巡警:好出奇啊?
我心中的无奈×2了,继续往屋企既方向走,随后我见到一部停靠响内街既巡逻车,我走过去试图请求距既帮助,以下都系我地之间亲密既对话:
ME:我岩岩俾人偷左部手机啊!
阿SIR:果度唔属于我管过窝。
ME:我都未讲边度俾人偷,你就话果度唔属于你管?
阿SIR:系甘噶喇。
ME:甘即系完全唔理?
阿SIR:好出奇啊?
对白之相似,态度之恶劣,由此可以肯定距地系受过“专业训练”,屋企既小朋友千奇唔好模仿,我心中既无奈×3了,由尼件事我体会到“人民币公仆”工作态度。
"亲家的"我除佐帮你问候距地祖宗18代之外我咩都做唔到
别了,我“亲爱的”,请容许我再说一声我爱你。
这些警察受过训练的,个个怕麻烦. 他们.吃国家饭.
过年到现在买了三部手机了
要吸取教训,把手机放好点,放裤袋很容易被偷的,车上那么挤.:)
剧本来的??????????
原帖由 心宽体胖 于 2008-12-2 09:53 发表
剧本来的??????????

NO.刚刚才发生的事
杀千刀的小偷!!!六年我被偷了三部手机!!!虽然两年一部不是很频繁,但是想想都是自己的血汗钱买回来的,心那个痛丫....
原帖由 小德芙 于 2008-12-2 10:07 发表
杀千刀的小偷!!!六年我被偷了三部手机!!!虽然两年一部不是很频繁,但是想想都是自己的血汗钱买回来的,心那个痛丫....

我除了站在那里问候那小偷祖宗18代之外,我什么都做不到
现在小偷的技术已经好的没的说呢....根本让人防不胜防